• Telefon: +381 33 715 110
  • Email: office@skynet.co.rs
  • Radno vreme: 09:00 to 17:00

Nijazije Musabegovića br. 5, 31300 Prijepolje

SOLARNI SISTEMI

Toplotna konverzija solarne energije predstavlja trenutno najzastupljeniji vid korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni kolektori koriste se za zagrevanje sanitarne vode ili kao ispomoć grejanju.
 
Na ovakav način se troškovi za toplotnom energijom smanjuju i do 80%. Četveročlanom domaćinstvu je, za dobijanje tople sanitarne vode, potrebno 2 solarna kolektora i bojler od 200 litara vode.
 
Ukoliko se kolektori koriste za ispomoć grejanju , sistem je potrebno dimenzionisati tako da površina kolektora bude oko 20% od ukupne grejne površine.
 
Tako npr. za grejnu površinu 100m2 potrebno je 10 solarnih kolektora. Površina jednog solarnog kolektora je oko 2m2.
Image
Image

Poređenje solarnih kolektora i ispravan odabir sistema

Odabir solarnih kolektora zavisi od namene za koju se koriste. Takođe, presudan faktor za odabir solarnog kolektora može biti položaj objekta.
Najbolja orijentacija za postavljanje solarnih kolektora je jug, a nagib može da odstupa od 20 do 70 stepeni, u zavisnosti od toga u kom godišnjem dobu se želi dobiti najviše energije.
Postoje različiti tipovi i tehnologije proizvodnje solarnih kolektora.
Glavna podela solarnih kolektora je na ravne (pločaste) i vakuumske solarne kolektore.
Vakuumski kolektori u većini slučajeva obezbeđuju bolje performanse od pločastih kolektora. Obzirom da unutar cevi imaju vakuum, koji predstavlja dobru izolaciju, gubici energije su minimalni. Na grafikonu se vidi da pločasti kolektori imaju prednost kod niskotemperaturnog zagrevanja kao što je npr. grejanje bazena, dok, kod zagrevanja sanitarne vode i grejanja prostora, vakuumski kolektori imaju daleko veću efikasnost.
Image
Kod pločastih kolektora dobar deo energije reflektuje se o površinu kolektora što predstavlja gubitke.
 
Vakumski kolektori, zahvaljujući vakuumu, drže energiju zarobljenu unutar cevi i, samim tim, imaju minimalne gubitke. U novije vreme, da bi se dodatno povećala efikasnost vakuumskih kolektora, proizvode se CPC vakuumski kolektori koji u poleđini imaju ogledalo koje usmerava sunčevu toplotu ka cevi.
 
CPC kolektori omogućavaju efikasnije korišćenje sunčevog zračenja i, u odnosu na klasične vakuumske kolektore, imaju i do 30% veću efikasnost. Ovaj kolektor omogućuje toplotne prinose i sa zadnje strane kolektora, a istovremeno ima manje gubitke energije. Vakuumski CPC kolektori manje zavise od orijentacije solarnog kolektora pošto preko cevi i CPC ogledala usmeravaju sunčevu energiju direktno na apsorber.
 
Tako ako npr. vakuumske CPC kolektore instaliramo na istok ili zapad oni će proizvesti oko 80% energije u odnosu na južnu orijentaciju, dok će pločasti kolektori proizvesti oko 60% energije.
Image

Contact us

+381 33 715 110 - Prodaja


Location

Nijazije Musabegovića br. 5

31300 Prijepolje

Srbija


Send us email

office@skynet.co.rs


demo

Kompletna IT rešenja

" SKYNET " je firma sa sedištem u Prijepolju. Osnivač firme, kao i zaposleni u istoj iza sebe imaju dugogodišnji rad iz oblasti informacionih tehnologija. Jedini smo u Zlatiborskom okrugu koji možemo da vam ponudimo kompletno IT rešenje (softver, hardver, računarske mreže, Internet, Video nadzor, Alarme, PP Zaštita) za unapređenje Vašeg poslovanja.

KONTAKTIRAJTE NAS

 

STATISTIKA POSETA

0074089
Danas
Ove nedelje
Prošlog meseca
UKUPNO POSETA:
79
549
2070
74089


Your IP:18.232.179.37

RADNO VREME

Ponedeljak - Petak
od 09:00 do 17:00
Subota
od 09:00 do 15:00
Nedelja
Zatvoreno

Za radno vreme praznicima informišite se putem telefona.